Lai dzīvo kafija!

Lai dzīvo kafija!

kafija

29.septembris oficiāli tiek uzskatīts par Internacionālo kafijas dienu. Tāpēc šodien esam sarūpējuši receptes un interesantus faktus par un ap kafiju!

Kafijas vēsture

Leģenda stāsta, ka kafijas pupiņu maģisko iedarbību atklāja 9. gadsimtā Etiopijā, kad kāds gans ievēroja cik traki uzvedas viņa kazas apēdot kafijkoka sēklas. Kafija, kādu mēs to pazīstam šodien, pirmo reizi parādījās 15.gs vidū arābu zemēs. Tieši arābi bija pirmie, kas izdomāja, ka kafijas pupiņas varētu grauzdēt. Kafija ļoti ātri izplatījās pa vidējiem austrumiem un Ziemeļāfrikas valstīm, un 17.gs. ienāca arī Eiropā.
Šobrīd ļoti iecienītās kafijotavas pirmo reizi parādījas 16.gs sākumā Mekā, tagadējās Saūda Arābijas teritorijā. Pirmā kafijas māja Eiropā tika atvērta Venēcija 1629. gadā. Kafijotavas ļoti ātri kļuva populāras un arī šodien tās ir vietas, kur satiekas mīļākie, draugi un biznesa partneri.

Kafijas fakti

-Voltērs vidēji dienā izdzēra ap 50 tasītes kafijas un nomira 83 gadu vecumā (un kāds vēl teica, ka kafija ir kaitīga!)
-Kafija ir otrā visvairāk tirgotā prece pasaulē (pēc naftas)
-Americano radās 2. pasaules kara laikā, kad amerikāņi nespēja tikt galā ar espresso un lūdza to atšķaidīt ar ūdeni
-Kafija paaugstina adrenalīna līmeni asinīs, tāpēc iedzerot to pirms treniņa var gūt papildus enerģiju un uzlabot rezutlātus
-Augstāk minētā fakta dēļ, Olimpiskā komiteja kofeīnu ir iekļāvusi aizliegto vielu sarakstā. Ja sportista urīnā kofeīna līmenis pārsniedz 15mg (lai to sasniegtu jāizdzer aptuveni 5 tases kafijas), viņš/a tiek izslēgts/a no spēlēm.
-Pienu kafijai pievienoja 17.gs, kad kāds franču ārsts tā ieteica uzņemt kofeīnu saviem pacientiem (sveika Latte!)
-Kandavā ir pieejama ozolzīļu kafija

Ātrais kafijas-šokolādes mousse 4 porcijām

Vajadzīgs:
125ml saldā krējuma
75g šokolāde
20ml stipras kafijas (espresso)

Pagatavošana:
Saldo krējumu sakuļ vieglās putās. Šokolādi izkausē ūdens peldē. Putukrējumā vispirms iemaisa kafiju, tad šokolādi (ļoti ātri, lai šokolāde nepagūst sacietēt). Pilda traukos (smuki izskatās gan glāzēs, gan nelielās burciņās) un atdzesē leduskapī vismas 2 stundas. Rotā ar kafijas pupiņām, šokolādes skaidiņām un piparmētras lapām.

Īru kafija

Vajadzīgs:
50ml īru viskija
1tējk. brūnā cukura
150ml melnas kafijas
30ml kafijas krējuma
30g putukrējuma

Pagatavošana:
Sasilda krūzi. Siltajā krūzē ieber cukuru un pielej viskiju, samaisa līdz cukurs izšķīst. Pielej kafiju. Pielej kafijas krējumu un pa virsu uzklāj putukrējumu.

Priekā!

IevaValeine

Ieva Valeine ir jauna žurnāliste, kurai patīk meklēt interesanto un košo cilvēkos, lietās un ēdienos.

 

Komentāri

komentāri

sitemap